Еко

Български плажове с Blue Flag

blue_flag

Лятото вече преваля, а с него и сезонът на отпуските. Голяма част от хората отиват на морския бряг, за да търсят прохладата на водата и свежия бриз.

За жалост част от родните морски курорти са презастроени, което неминуемо води до пренаселяване на плажовете, а от там и до тяхното замърсяване. Туристите стават все по-взискателни – искат чиста плажна ивица и чиста вода, в която спокойно да се къпят. Ето защо често предпочитат други дестинации – Испания, Италия и места, където културата на плажуващите е по-висока и законите се спазват стриктно.

Разбира се, вече и в България, концесионерите на плажовете и собствениците на големите комплекси по крайбрежието осъзнават, че ще разочароват туристите, ако не поддържат хигиена, не осигуряват достатъчно кошчета и не се грижат за редовното събиране на отпадъците. Част от тях полагат големи усилия и са покрили високите екологични и качествени стандарти на престижната международна организация Blue Flag. Ето списък на сертифицираните български плажове – в момента 11 на брой:

 • Албена
 • Бургас Северен
 • Созопол Дюни
 • Поморие Източен
 • Созопол Харманите
 • Слънчев бряг Северен
 • Слънчев бряг Южен
 • Слънчев Ден
 • Свети Влас Централен
 • Свети Влас Източен
 • Свети Влас Нов

От Blue Flag е сертифицирано и едно българско яхтено пристанище – Марина Диневи. Тези плажове и пристанището имат осигурен достъп и за хора с увреждания.

Сертификатите се издават на годишна база и се обявяват веднъж годишно /на 5 юни за нашето полукълбо/.

Надяваме се те да запазят престижния си сертификат и догодина към тях да бъдат добавени и нови български плажове. А за да помогнем и ние нашето Черноморие да е по-привлекателно за туристите, е нужно единствено да не оставяме следи след престоя си на плажа /например да не забождаме фасовете си в пясъка, защото всички знаем, че те много дълго и трудно се разграждат/. Това е много лесно постижимо – събираме всичките си отпадъци в пликче, което изхвърляме после на обозначеното място. Ако има организирано разделно събиране на плажа не забравяме да изхвърлим поне пластмасовите бутилки в жълтия контейнер.

 

Подобни публикации

2 коментара to “Български плажове с Blue Flag”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. За жалост част от родните морски курорти са презастроени, което неминуемо води до пренаселяване на плажовете, а от там и до тяхното замърсяване. Туристите стават все по-взискателни – искат чиста плажна ивица и чиста вода, в която спокойно да се къпят. Ето защо често предпочитат други дестинации – Испания, Италия и места, където културата на плажуващите е по-висока и законите се спазват стриктно.

 2. Климатът тук е чудесен – дълго и слънчево лято, безкрайни плажове с кадифен пясък и чиста морска вода, топла зима, вкусна кухня, липса на престъпност, отлична инфраструктура, дискретна обстановка. Всичко това привлича хиляди желаещи от централна и северна Европа да си закупят втори летен дом.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.