Без категория, Еко

Грешки при разделното събиране – за какво да внимаваме

Greshki-Ecopak

Ако искаме не просто да събираме разделно, но и да го правим ефективно, е нужно да спазваме някои правила. Какво и по какъв начин в кой от трите цвята контейнери трябва да попадне – това е най-важното, което да научим.

Често се допускат някои грешки, които на пръв поглед не изглеждат значителни, но всъщност оказват влияние върху процеса на рециклирането. Представяме ви най-често срещаните от тях.

Ето какво не бива да допускаме:

  • да смесваме видовете отпадъци и да ги изхвърляме в един и същи цвят контейнер – неволно или умишлено, това затруднява целия по-нататъшен път на отпадъците към рециклирането. Знаете – хартия и картон в сините контейнери, пластмаса и метал в жълтите контейнери, стъкло – в зелените контейнери.

Razdelno-subirane-Ecopak

  • това, че един отпадък е малък, не означава, че ще мине незабелязано между другите и може да го изхвърлим където поискаме;
  • да изхвърляме големите хартиени, картонени, пластмасови опаковки без да ги сгънем или смачкаме;
  • да изхвърляме пластмасовите и картонени опаковки мръсни и изцапани, с отпадъци от храна по тях;
  • да изхвърляме счупени чаши и чинии; порцелан и изделия от огнеупорно стъкло; крушки и луминесцентни лампи; стъкло от прозорци и огледала; автомобилни стъкла в зелените контейнери. Технологията за производството им е различна и затрудняват рециклирането на стъклените опаковки.
  • да изхвърляме блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества; домакински електроуреди, авточасти и др.;
  • да изхвърляме в сините контейнери за хартия: битови отпадъци (например салфетки, санитарни материали, угарки); хартии с нанесени специални покрития (напр. метални и пластмасови фолиа);
  • да изхвърляме пластмасови шишета и опаковки от препарати или козметика неизпразнени или неизплакнати. Нужно е само за ги изплакнем леко – толкова е лесно и бързо;
  • да смятаме, че ангажиментът ни към природата и стремежа към еко начин на живот приключват с разделното събиране. Това, че събираме разделно е страхотно, но има и множество други начини да работим за бъдещето на природата, например да пестим енергия и вода, да използваме предмети от рециклирани материали, да пазаруваме правилно и т.н.
  • да си мислим, че щом събираме разделно, значи можем да си „позволим“ колкото отпадъци си искаме. Най-лесните за възприемане и спазване правила, които можем да започнем да следваме веднага, са: отказ от хартиени фактури, замяна на еднократните найлонови торбички с многократни, използване на многократни пластмасови кутии и чаши, избор на продукти с по-малко опаковки – концентрати, по-икономични разфасовки, насипни продукти, пресни храни, био храни и т.н.

Ecopak

Можем да намалим или спрем въобще използването на малки бутилки с минерална вода. Термоси или стъклени бутилки са добра алтернатива. Или – използвайте минералната вода в по-големи разфасовки – така ще пестите излишен боклук. В търговската мрежа от години се предлагат шампоани и препарати за почистване в разградими пластмасови бутилки.

Нека не бъдем небрежни към събирането на отпадъци разделно – ако свикнем веднъж, после ще е много лесно. Важно е да осъзнаем, че правилата не са просто приумица, а са от решаващо значение за цялостния процес на рециклиране – иначе той се затруднява и много отпадъци остават нерециклирани. Ние от ЕКОПАК сме винаги насреща да помогнем – за да живеем в една по-чиста и хармонична среда.

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.