Еко

Да започнем да събираме отпадъци разделно

досега не сте събирали разделно

разделно събиране

Чудесно е да проявим грижа към природата и да започнем да събираме отпадъците си разделно. Много хора имат желание, но не са достатъчно информирани по темата и именно това ги спира да започнат по-отговорно да се отнасят към това, което употребяват и после запращат в кошчето. Доверете ни се – ние ще ви дадем някои ценни съвети за това откъде да започнете и как да направите първите крачки. Не е трудно и съвсем скоро ще започнете да се чувствате много по-добре.

Обикновено най-ефективен и широко практикуван е триконтейнерният модел – разделно се изхвърлят от една страна пластмаса и метал (жълтите контейнери), от друга страна – хартия и картон (сините контейнери) и от трета страна – стъкло (зелените контейнери).

Как да се ориентирате най-лесно в правилата за рециклиране? Ето основните насоки:

В жълтите контейнери събираме пластмаса и метал, като се включват следните отпадъци:

 • кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко;
 • пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио, бира;
 • туби и шишета от козметика и санитарни продукти;
 • пластмасови чаши и тарелки (важно е да са премахнати остатъците от храна), палета и каси;
 • метални кенчета от напитки и почистени консервени кутии;
 • капачки от буркани и бутилки;
 • найлонови торбички, стреч фолио и опаковъчно фолио.

За да не нарушаваме процеса на рециклирането, не бива да изхвърляме: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества; домакински електроуреди, авточасти и др.; отпадъци, които не са пластмасови.

Пластмасовите и метални отпадъци трябва да са почистени и смачкани до максимално намаляване на обема им. Можем да изплакнем замърсените бутилки и кутии или да ги избършем със салфетка.

В сините контейнери можем да изхвърляме хартиени и картонени отпадъци, например:

 • вестници и списания;
 • празни кутии от сокове и мляко;
 • кашони и други хартиени и картонени опаковки;
 • картонени кутии от сладки, бонбони, яйца, обувки и др.;
 • хартиени торбички и чували.

За да рециклираме правилно, в сините контейнери не бива да изхвърляме: битови отпадъци (например салфетки, санитарни материали, угарки); силно замърсени или омаслени хартиени и картонени отпадъци (напр. мазна кутия от пица); хартии с нанесени специални покрития (напр. метални и пластмасови фолиа); всякакви други отпадъци, които не са хартиени.

Знайте, че хартията трябва да е чиста, неомазнена, да не е зацапана или смесена с органични или строителни отпадъци, а кутиите и кашоните трябва да са предварително сгънати и също почистени. Мръсни хартиени отпадъци не се рециклират, затова внимавайте!

В зеления контейнер изхвърляме стъкло, например:

 • бутилки от всякакъв вид и цвят;
 • стъклени бурканчета и шишета от козметични продукти;
 • буркани от всякакви храни.

Не бива да изхвърляме счупени чаши и чинии; порцелан и изделия от огнеупорно стъкло; крушки и луминесцентни лампи; стъкло от прозорци и огледала; автомобилни стъкла.

Повече за правилното разделяне на отпадъците и подготовката им научете тук.

Как да започнем, така че да сортираме бързо и лесно и да свикнем бързо?

„Запознайте“ се с боклука си – най-вероятно сте свикнали да „мятате“ всичко в кофата, дори без да поглеждате… ако сега ви попитат с какво е пълно кошчето ви за боклук, можете ли да отговорите? Важно е да знаете какво най-много изхвърляте, по кое време на деня, какво изхвърлят другите членове на семейството ви, повече ли е боклукът ви през уикенда и т.н., за да знаете как да контролирате процеса и да не усещате разделното събиране като неприятен ангажимент.

Време е за нови кошчета за боклук – да, със сигурност ще са ви нужни допълнителни места, където да събирате отделните категории. Направете на дома си подарък и изберете нещо красиво, което ви харесва и ще го гледате и използвате с удоволствие. Къде да ги поставим? Преценете дали контейнерчетата да стоят едно до друго, на различни места в една стая или пък в различни стаи. Може би ще е по-удобно това, в което събирате хартиени отпадъци, да е в спалнята ви, а не в кухнята… вие най-добре познавате навиците на семейството си – съобразете се с тях, особено с тези на децата.

В началото ще забравяте или ще бъркате правилните „комбинации“ – не се притеснявайте, ако ви трябва повече време да свикнете. Нормално е да забравяте, че вече имате няколко кошчета за боклук – проявете търпение и проверявайте кошчетата периодично – така ще видите къде сте сгрешили, а и може би децата в бързината са хвърлили нещо не където трябва.

Бавна промяна на някои ежедневни навици, които дори не се замисляме, че притежаваме – това е ключът към успеха. Пиете ли вода от пластмасова бутилка, получавате ли брошури, сметки, вестници по пощата? А използвате ли много найлонови пликчета? Е, когато свикнете да разделяте боклука си, тези „вредни“ навици ще започнат да ви правят впечатление и да ви дразнят.

А дали някои от ежедневните неща, с които си служите в домакинството си, не могат да се използват повторно? Повечето пластмасови кутии спокойно могат да се използват много пъти, картонените кутии също, найлоновите и хартиени пликчета, пластмасови прибори, чаши и чинии… списъкът е дълъг.

Все още ли купувате найлонова торбичка всеки път, когато пазарувате? Спрете и я заменете с такава за многократна употреба – вече могат да се намерят най-различни размери и дизайни, които са красиви и удобни.

Отървете се от хартиените фактури, сметки, брошури – нужно е просто да заявите, че искате да се откажете от хартиената фактура, не е трудно. Замислете се колко често въобще отваряте получените хартиени сметки тъй като вече нямате нужда от тях – най-вероятно отдавна сте известени за дължимото по друг начин и сте заплатили сумата.

Да събираме разделно отпадъците не е трудно – напротив, този процес само може да привнесе ред в домакинството ви и да ви накара да се почувствате освободени от ненужни предмети. Ние от ЕКОПАК сме винаги насреща да ви помогнем – нека опазим природата заедно!

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.