Еко

Екомодата в дрехите – 4 основни правила

quilted-handmade-navy-gold-bag098Екомодата не означава само дреха, ушита от екоматерия. Това е философия и стил на живот. Тя е демократична – не търси разкош, макар че понякога може да я видите  и на висока цена. Кройките и моделите не са екстравагантни, дизайнът е изчистен.

Екомодата изпраща важно послание – хората, които се обличат по нейните правила са загрижени за здравето си и за опазването на околната среда. Избирайки екопродукт, всеки показва уважението си към хората и животните и дава своя макар и малък личен принос за  спестяване на природните ресурси и опазване живота на планетата.

Що се отнася до hand-made дрехите – така се запазват традиционни техники в различните култури. Тези старинни знания се предават през поколенията от ръцете на бабата през майката до внуците. Техники като тъкачество, плетене, бродерия и др. са на път да останат само в музеите, ако привържениците на екомодата не растяха с всяка измината година.

Ето и 4-те правила на екомодата:

Hand-made – ръчно изработени дрехи, чанти, обувки и аксесоари от нови или рециклирани платове, кожа и др. Често hand-made модата може да бъде органик и рециклирана.

Органик – използват се естествени суровини – памук, лен, вълна, хартия, слама. Спорен остава въпросът дали тук влизат естествените кожи от животни или техните точни имитатори – екокожите.

Рециклирани – на принципа „от старо – ново”, който майките и бабите  едно време често прилагаха, без да знаят, че са еко. Така хората обличаха чисто нови блузи, панталони, поли от старото палто, рокля или сукман на баба или дядо. Днес този принцип се прилага и от известни дизайнери, които с радост слагат под новата стара дреха своето лого.

Без химия – при производството на дрехи, обувки и аксесоари не се използва химически бои. Разбира се, производстовто никога не е 100 % еко, защото се налагат минимални химически добавки за фиксиране на цветовете.

А вие харесвате ли екомодата? Ние от ЕКОПАК с радост ще продължим темата с вашите мнения и снимки на любими екодрехи и аксесоари.

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.