Еко

ЕКО и на празниците

През периода около Коледа и Нова година „произвеждаме“ около 30% повече боклук. Кашони, кутии, опаковъчна хартия, бутилки, коледни елхи, картички и всевъзможни торбички се изхвърлят в кофите за смет в цялата страна.

Защо да не опитаме тази година да положим специални усилия и да намалим количеството на отпадъците, „произведени“ през празничния период? С малко старание всички ние ще можем да ограничим негативното влияние, което оказваме върху средата, в която живеем. Ето и нашите идеи за „чисти“ празници:

  • При пазаруване на коледни подаръци, използвайте пазарски чанти за многократна употреба.
  • Не прекалявайте с хартиените опаковки на подаръците. Винаги има и такива подърци, които могат да бъдат поднесени и с оригиналната им опаковка, затова просто се възползвайте от този шанс.
  • Ако имате достъп до интернет, тогава защо не опитате да изпратите електронни коледни картички. Знаем, че хартиените картички са очарователни, и ние ги обичаме, но понякога за тях се жертват прекалено много материали, които всъщност могат да бъдат спесетени.
  • Използвайте въображението си, за да превърнете старите коледни картички в оригинални етикети и етикети за подаръци за тази година. Какво по-хубаво от това да превърнем старото в ново.
  • Купете коледна елха в саксия с корени, така че да можете да я засадите след прзниците или алтернативно купете изкуствена елха, която да можете да използвате и занапред в годините.
  • Купете акумулаторни батерии, вместо такива за еднократна употреба.
  • И, разбира се, след като разопаковате подаръците си – използвайте контейнерите за разделно събиране на ЕКОПАК 🙂

Весели празници и наздраве!

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.