Без категория, Еко

Как да запалим семейството си по идеята за разделното събиране

Да събираме разделно

Да събираме разделноАко вие сте единственият ентусиаст вкъщи, който вярва, че разделното събиране има смисъл, значи сте изправени пред нелека ситуация – закачки, може би дори подигравки, неразбиране. В подобно положение не е трудно да се предадете и откажете, защото сте единствени, но не го правете – има начин да промените мисленето на семейството си и да ги привлечете на ваша страна. Ето как може да стане това.

Бавна промяна на ежедневните навици

Бъдете инициатор за промяна на привичките в организацията на ежедневието и домакинството. Нека преходът е плавен. Като начало изградете навик семейството ви да започне да изхвърля отделно само хартията например. След това включете и други отпадъци, но не рязко. Заменете пластмасовите шишета с красиви стъклени. Демонстрирайте им колко много излишна хартия би отишла на вятъра, а колко малко коства на всеки от вас просто да я отдели за сините контейнери.

Не бъдете назидателни – няма да помогне

Никой не обича да го командват и да му казват какво да прави. Обратният подход може да бъде много по-ефективен – с добро, повече обяснения и постоянно напомняне, че това е важно не само за мама или тати, а и за другите. Не забравяйте, че няма навик, който не може да бъде изграден – нужни са няколко седмици и посятото семенце ще поникне.

Купете на децата подаръци от рециклирани материали

За да покажете на децата си нагледно ползата от рециклирането, бъдете хитри и практични – сами знаете, че те искат доказателство, а не само доводи. Можете да им купите красиви канцеларски материали от рециклирана хартия или пластмаса – тетрадки, писалки, несесери. Има множество красиви и удобни продукти от рециклирани материали – портмонета, термочаши, бижута, чанти, домакински съдове, вещи за бита. Демонстрирайте как старото може да заживее нов живот и да се превърне в изкуство. А най-добре – направете си сами такива заедно с тях. След това спокойно обяснете процеса, по който новите придобивки са направени, така че хлапетата да се замислят над ползата от отделното събиране на хартия, пластмаса, стъкло, метал.

Освежете дома

Поставете семейството си пред свършен факт, в най-добрия смисъл разбира се. Купете нови красиви кошчета за боклук, преаранжирайте, сдобийте се с красиви и практични кутии за многократна употреба и т.н. Откажете се от всички хартиени фактури и сметки и спрете да взимате найлонови пликчета всеки път, когато пазарувате.

Науката е наш помощник

Ако детето ви например е любознателно и харесва научнопопулярни филми, гледайте заедно предавания за природата, животните, океаните, научни открития, като постепенно вмъкнете и темата за рециклирането.

Работилница за красиви неща

Ако децата ви обичат да творят, рисуват, майсторят, отделете си време и направете украси или табелки за новите си кошчета за боклук. Направете красив списък с правила – какво може и какво – не, да изхвърляме в новите си кошчета. Същевременно им обяснявайте логиката на всяко правило и показвайте нагледно – например след вечеря покажете, че зацапаната кутия от пица с остатъци от храна не бива да попада при хартиените отпадъци. Първо трябва да я почистим, после сгънем и тогава вече тя може да се рециклира. И реално отнема по-малко от минута, нали? Купете или сами си направете текстилни торби за пазар – покажете на децата, че да си еко може да е не само полезно, но и красиво.

Училищни активности

Помислете как бихте могли да повдигнете идеята в класа на детето си – разпитайте има ли други дечица, чиито родители събират разделно, запознайте се с тях, измислете разни извънкласни дейности заедно. В много училища има кошчета за разделно събиране – говорете с учителите, които също могат да повлияят положително в това отношение. Станете инициатор децата да бъдат запознавани с ползите от рециклирането.

Идея за проект, презентация

Ако в училище детето ви има задача да изготви проект или домашно, например по биология, подсетете го, че рециклирането е подходяща тема и му помогнете.

Другите го правят

Убедете семейството си, че да се събира разделно е готино, модерно и много известни личности не просто го практикуват, но са истински проповедници на каузата. Щом например Емил Чолаков и Белослава го правят, значи има смисъл, нали? Ако посетите някой град в чужбина заедно със семейството си, акцентирайте на начина, по който там се събират разделно отпадъците и им обърнете внимание, че в някой страни рециклирането е не просто въпрос на добра воля, но абсолютно задължително.

Говорете с факти

За да сте убедителни, бъдете конкретни. Ужасяващите статистики за изхвърлената пластмаса, отсечените дървета, изчезването на животински видове, замърсяването на океаните биха докоснали всеки. Покажете им как чрез еко калкулатора лесно могат сами да пресмятат колко ресурси са спестили, като са изхвърляли пластмасовите си бутилки от вода в жълтия контейнер.

Разходка до зоологическата градина с децата

Заведете ги в зоопарка и прекарайте един приятен ден там. След това разкажете повече на децата за естествената среда, в която животните живеят. Попитайте ги дали не е жалко, че толкова много от тях са застрашени или на изчезване, а ние не правим нищо, за да им помогнем. След това им обяснете как разделното събиране е нашият принос за една по-хармонична околна среда.

Разделното събиране може да бъде игра

Организирайте процеса под формата на забавна игра, а не с размахване на пръст. Измислете си ваша игра – който помогне на мама и тати да изхвърли ненужните пластмасови отпадъци отделно, ще получи две, а не една приказка за лягане, вкусен десерт, кино и т.н. Разделете се на отбори и който събере разделно повече отпадъци през седмицата, ще получи награда.

Бъдете постоянни и не се отказвайте – съвсем скоро каузата ви ще стане ежедневие и за другите членове на семейството. Ние от ЕКОПАК сме винаги насреща да ви помогнем, за да живеят децата ни в балансирана и чиста околна среда.

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.