Пролетно почистване – кое къде да хвърлим, когато почистваме къщата си основно

proletno-pochistvaneПролетта е вече тук и е време да разчистим дома си от натрупаните през зимата отпадъци. Много често складираме излишни предмети там, където не ги виждаме всеки ден и понякога дори забравяме за съществуването им – в мазето, тавана или гаража. В един момент се оказва, че тези помещения са препълнени с предмети, които няма къде другаде да държим или с които на момента не ни се е занимавало. Най-добре да изхвърлите всичко излишно – така ще се разтоварите изключително много.

Ако и вашето мазе или таван са пълни с изостанали буркани и стъклени бутилки, вижте нашите съвети къде да ги отнесете.

Зелените контейнери са правилното място за изхвърляне на стъклени отпадъци от опаковки от хранителни продукти. В тях се събират стъклени бутилки от всякакъв вид и цвят, стъклени буркани от храна, стъклени буркани и шишенца от препарати, козметични продукти. Не забравяйте да почистите силно замърсените бутилки и буркани. В зелените контейнери не се изхвърлят друг вид отпадъци като порцелан и изделия от огнеупорно стъкло, крушки и луминесцентни лампи, стъкло от прозорци и огледала, автомобилни стъкла. Камъните и порцеланът пречат най-много при преработката на стъкло, тъй като не се топят в пещите.

proletno-pochistvane-glass-bottles

Преди да изхвърлим старите бутилки и буркани, трябва да махнем капачките им. Те ще отидат при металните отпадъци. Махнете също и тапите. Наистина си заслужава при пролетното почистване да изхвърлим стъклото разделно, защото то е материалът, който се рециклира безброй пъти, без да губи физико-химичните си свойства. Това щади изключително много природата и спестява голямо количество енергия:

  • Рециклирането на една стъклена бутилка спестява енергията, с която вашият компютър може да работи 25 минути, а вашата перална машина – 10 минути;
  • 1 тон рециклирано стъкло спестява 315 кг. CO2;
  • Стъклото се рециклира 100%;
  • С енергията, която се спестява от рециклирането на една стъклена бутилка, може да гледате 20 минути телевизия;
  • Използването на рециклирано стъкло за направата на нови стъклени продукти изисква 40% по-малко енергия.

Любопитно е, че рециклиращите заводи предпочитат стъклото да бъде сортирано по цвят – безцветно, зелено или кафяво. Например за направата на безцветно стъкло не може да се използва цветно.

А как се рециклира стъклото можете да видите тук.

Share/Bookmark
This entry was posted in Без категория, Еко and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>