Еко

Първите 6 правила по екология за нашите деца

voda
Семейните уроци по екология започват още в най-ранна детска възраст, преди детската градина. Когато детето е на 2-3 години родителят вече може да започне да му разказва кратки истории, свързани с любовта към природата. Така докато стигне училищната възраст, то ще има вече изградени екологични навици. Въздействието е не чрез осъзнаване, а през емоциите и чувствата на малкия човек. А и, както всички знаем, водещ е личният пример.

Не използвайте сложни логически доводи защо трябва да пазим природата. Не е добре и да му разказвате страшни истории за екологични бедствия, което само ще го уплаши. Можете да започнете с няколко лесни термина – екология, пестене, повторна употреба. Ето няколко примерни навика, които може да прилагате заедно с вашето дете:

1. Пазим природата чиста, изхвърляме боклука само на определените за това места.

Когато сме на пикник, на разходка в планината, или на брега на морето – прибираме заедно боклука в раницата, за да го изхвърлим по-късно в кошчето. Можем да измислим забавни лозунги или двустишия – децата ги обожават и запомнят лесно. Например: Обичаш ли гората, прибери боклука в торбата.

2. Уважаваме природата – тя е нашият дом и домът на животните.

Пазим природата – засаждаме заедно цветя, дървета. Поливаме ги и се грижим за тях.

3. Пестим ток.

Гасим лампите, когато излизаме от стаята. Спираме телевизора, когато не го гледаме.

4. Пестим вода.

Когато си мием зъбите или се сапунисваме в банята, спираме кранчето на чешмата. Плакнем зъбите си от чаша с вода.

5. Винаги когато можем, намираме на вещите повторна употреба.

Правим заедно различни предмети – например: празните кутии стават контейнери за моливи и химикалки или ги „прекрояваме“ в играчки и други полезни предмети. Повече идеи вижте от последния ни конкурс „Конкурс за малки и големи: Празната опаковка е пълна с природни ресурси„.

6. Събираме разделно отпадъците вкъщи и учим детето да прави същото.

Постепенно и трайно ще посеем семенцето на екология у детето. Така с израстването то ще е готово за следващите екоуроци.

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.