Еко

Стъклен буркан запази – природата спаси

chashaНа 29 март, от 20.30 ч. ще отбележим „Часът на Земята“, който тази година е под знака на Спайдърмен. От Александра филмс, разпространителни на „Невероятният Спайдърмен 2“, споделят, че по време на осеммесечното заснемане на новата продукция са използвани само бутилки за многократна употреба, в резултат на което са спестени 193 хил. пластмасови бутилки. По този повод от ЕКОПАК реши ви припомняме любопитни факти за стъклото.

Стъклото е един от най-често използваните материали в бита, техниката, строителството, аксесоарите и мебелите за дома, хранителната промишленост. То е благодатен материал и за повторна употреба, и за рециклиране.

Стъклото е приятелски настроен към природата. То не се разлага в естествени условия, освен когато върху него упражнява действие водата – например вълните в морето – но това е много бавен процес. В депо или в друга среда стъклото се запазва в продължение на хилядолетия.

Стъкленият амбалаж може да се използва многократно: например бурканите и шишета от туршии, сладка и компоти – които освен повторно за туршии, за съхранение на хранителни стоки – макарони, фиде, ориз и т.н., с малко украса стават вази, моливници и т.н.

То е единственият материал, който може да се преработва безкрайно много пъти, като качеството му се запазва 100 %. Ползата от повторното използване на стъклото е: намаляване на парниковите газове и намаляване на количеството на използваната енергия.

Любопитни факти:
Човекът започва да използва стъклото около 3500 година пр.н.е., големи съдове от стъкло се появяват около 1500 г.пр.н.е. Издухването на стъклото започва през 1 век н.е.

Стъклената бутилка се състои от силициев диоксид (SiO2) (50 % до 80 %). Силициевият диоксид се вкарва с кварцовия пясък, към който се добавя обикновено калцинирана сода, за да се понижи температурата на топене и за да се избистри стъкломасата. Добавяните натриев (Na2CO3) или калиев карбонат (K2CO3) понижават точката на топене до около 1000 °C. Содата обаче прави стъклото водоразтворимо, което явно е нежелателно, така че се добавя трети компонент — вар (калциев оксид, CaO), която възстановява неразтворимостта във вода.

Още през 18 век в Европа съществуват фабрики, които произвеждалинад 1 милион бутилки годишно. Съвременните заводи на автоматичните си линии произвеждат над 500 стъклени бутилки в минута.

И накрая да напомним: изхвърляйте отпадъците си от опаковки в цветните контейнери – син – за хартиени и картонени отпадъци; жълт – за пластмасови и метални; зелен – за стъклени. И помнете – в зеления контейнер НЕ трябва да изхвърляме стъкла от прозорци, автомобили и огледала, защото ти се преработват по друг начин и не трябва да се смесват със стъклото от бутилки и буркани.

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.