Без категория

Японски урок по събиране на боклук

listНа световното първенство по футбол японските запалянковци дадоха урок на целия свят по всекидневна екология. След края на мача, те изчакаха всички зрители да напуснат стадиона, после извадиха чували и започнаха да събират боклуците от техния сектор. След това почистиха и съседните редове.

В сравнение с манталитета на масовия футболен фен японското поведение изглежда странно. Но от гледна точка на японската народопсихология, събирането и на последната хартийка е в реда на нещата. Това е традиция, навик и възпитание, предавано от поколения.

Същата практика ще видите и по време на пикник. Особено популярни са пикниците по време на Празника на цъфналите вишни. Японците умеят да се забавляват, но след тях не остава нито следа в парка – всички боклуци старателно се събират и изхвърлят.

Както може да се досетите, боклукът в Япония се изхвърля само разделно 🙂 Събира се два пъти седмично, в различните райони – на различни дни. В страната има много предприятия за рециклиране на отпадъци, които преработват практически всеки боклук. Тези компании имат специални програми в месните училища, където провеждат редовно уроци по екология, идеи и съвети за втори живот на старите вещи и така наречения „боклук”.

Една такава компания развива дейност и по приемането на стари мебели. Тя изготвя списък с хора, които търсят маса, столове, дивани, легла, гардероби или нощни шкафчета, дори инструменти като отвертки, например. В определени дни се извършва безплатно раздаване. Ако няколко души са се записали за едно и също нещо, печелившият се определя на случаен принцип. Който спечели, дарява символична сума, която предприятието влага в озеленяване на квартала.

Светът е пълен със „зелени” идеи! Остава повече хора да започнат да ги прилагат в живота си.

От екипа на ЕКОПАК

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.