Еко, Корпоративни, Природа

1 млн. щ.д. за новаторски решения в борбата със замърсяването на Световния океан с пластмаса

Във вторник, 23-ти януари, на Световния икономически форум в Давос бяха обявени победителите в Circular Materials Challenge, конкурс с награден фонд 1 милион щ.д. за решения на проблема със замърсяването на световния океан с пластмасови отпадъци. Организира се от the Ellen MacArthur Foundation в партньорство с NineSigma и финансовата подкрепа на Уенди Шмид (съпруга на бившия изпълнителен директор на Google, Ерик Шмид, с когото заедно спонсорират редица глобални инициативи за проучване и почистване на океаните).

Всяка година в океана попада над 8 милиона тона пластмаса. Акциите по почистване обаче обхващат не повече от 0,5% от това количество. Ето защо е необходимо да се търсят решения във възможно най-ранна фаза, още при дизайна и производството, които биха предотвратили по принцип превръщането на пластмасовата опаковка в отпадък на.

Пет победителя в две категории си разделят наградата.

Категория 1, „Превръщане на нерециклируемата опаковка в рециклируема“:

Екип от университета в Питсбург прилага нано технологии, като наподобява начина, по който природата използва само няколко изграждащи блока, за да създаде огромно разнообразие от материали. Резултатът е материал, който прави многопластовите опаковки рециклируеми.

Aronax Technologies Spain предлага добавка със свойство на магнит, която, добавена към даден материал, подобрява качествата му на изолатор от влага и въздух, с което го прави подходящ за опаковане на по-чувствително съдържание, като кафе или медицински продукти, без това за затруднява рециклирането му впоследствие.

Категория 2,„Комбиниране на материали, с които природата може да се справи“:

Обединените усилия на Full Cycle Bioplastics, Elk Packaging и Associated Labels and Packaging довеждат до материал с високи експлоатационни качества, произведен от възобновяеми материали, странични земеделски продукти и хранителни отпадъци, който може да се компостира. Подходящ е за опаковки както на хранителни продукти, така и на перилни препарати.

VTT Technical Research Centre of Finland създават многопластов материал, от странични продукти от селското и горското стопанство. Той също може да се компостира и е подходящ за опаковки на ядки, сушени плодове, мюсли, ориз.

Fraunhofer Institute for Silicate Research разработват покритие със силикат и биополимери, което може да бъде използвано при опаковки на много различни видове храна. Покритието е напълно компостируемо.

„Спешно се нуждаем от решения, които се насочват към корените на проблема, към породилите го причини, а не към симптомите му. В „новата икономика на пластмасата“ пластмасата никога няма да се превръща в отпадък или да попада в океаните. За да достигнем до там е необходимо ново ниво на ангажираност и сътрудничество между индустрии, правителства, дизайнери и стартъпи. Надявам се тези иновации да ни вдъхновят за още по-голям напредък и да ни помогнат да изградим система, в която всички пластмасови материали се използват отново, рециклират се или се компостират“, отбеляза Елън МакАртър в изявление по този повод.