Еко

10 начина да бъдем еко в храненето

food ekoЕкологията не е само научна дисциплина в училище и в университета. Това е начин на мислене и философия, която е приложима във всички сфери на живота. Преди време ние, от ЕКОПАК, ви представихме няколко идеи за екологични подаръци и идеи за екомода, така че сега продължаваме. Както винаги, разчитаме на вашето чувство за хумор, защото обичаме да търсим и да намираме забавното в серизоното. Ето нашите 10 предложения как да бъдем еко в храненето.

1. С една идея по-малки порции – така ще се фокусирате върху качеството на храната, а не върху нейното количеството. Ще бъдете по-здрави и… по-вталени 🙂

2. Яжте повече сурова храна – плодове, зеленчуци и по-малко месо. Готвенето консумира ресурси – ток, вода и вашето ценно свободно време.

3. Пазарувайте повече сезонни плодове и зеленчуци и от местни производители. Те са и по-вкусни и отглеждани при естествени условия.

4. Отглеждайте зелени подправки на балкона или на перваза на прозореца, но само ако не живеете на нисък етаж. В противен случай рискувате съседите да ви наторяват миниградинката с пепел от цигари, трохи от покривки и всякакви други малки боклуци.

5. На пикник или в офиса не използвайте еднократни пластмасови прибори и съдове. Изберете хартиени или такива за многократна употреба.

6. Купувайте напитки в стъклени или хартиенни опаковки. Пластмасовите се разграждат най-дълго време.

7. Купувайте големи разфасовки храна – при тях вече е спестено от опаковката.

8. Най-екологичното ядене е на гости у свекърва ви – така щадите бюджета си като пестите от продукти, ток и вода за готвене 🙂

9. Храненето в “зелени” или био ресторанти задължително ще ви накара да се почувствате еко. Друг вариант със същия успех е да „пазарувате“ от градинката на баба.

10. Най-лесният начин да бъдем еко в храненето си е като сготвите вкусно ядене и го пресенете на зелената полянка в близкия парк. Ще си направите чудесен пикник!

Понякога е толкова лесно да бъдете еко!

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.