Еко

8 съвета за екологично пътешествие

travelling1През лятото всички пътуваме усилено – денят е дълъг, нощите са топли, уикендите примамливи, а отпуските са дълги. Как можем да направим нашето пътуване екологично?

1. Споделено пътуване – ако сте с кола и имате свободни места, потърсете още хора в същото направление, за да уплътните капацитета й или вие се присъединете към някой, вече е планирал пътуване.

2. Летенето със самолет е най-бързото придвижване, но и най-замърсяващо околната среда. Предпочетете автомобил, а най-екологичният транспорт на дълги разстояния е влакът.

3. При възможност използвайте велосипед под наем за придвижване на кратки разстояния или ходете повече пеша.

4. Ограничете употребата на пластмасови прибори за хранене, ако планирате пикници.

5. Купувайте/яжте храни месно производство. Особено, когато сте в чужбина. Това е уникална и интересна опитност. Издирете локалните пазари или близки ферми. Така ще бъдете сигурни, че храната е екологична, на максимално ниска цена и без

6. Опитайте се за времето на отпуската си да бъдете антиконсуматор – пътувайте с малко багаж, не купувайте излишни сувенири. Направете си снимки за спомен.

7. Минимум телефон и компютър. Особено ако работата ви е свързана с екрани, направете си това удоволствие и опитайте „диета“ без техника и електроника. Как да прекарвате свободното си време – спомнете си хубавите игри: на карти, езикови, домино, четете книги, правете походи или просто се наслаждавайте да бъдете заедно с любимите си хора.

8. Не забравяйте да изхвърляте разделно отпадъците си и да рециклирате, колкото е възможно, където и да се намирате 🙂

Приятна ваканция от екипа на ЕКОПАК!

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.