Без категория, Еко, Празнични, Природа

Да отпразнуваме първия Световен ден на рециклирането с нещо свършено

На 18 март тази година за първи път ще се проведе Световният ден на рециклирането.

Макар че ще трябва да се нареди на опашката след вече популярните Часът на Земята (последна събота на м. март), Ден на Земята (22 април) и Зелена седмица (1-6 юни), този международен празник бързо ще фокусира общественото внимание. Защото рециклирането е конкретно и работещо решение на множество най-разнообразни проблеми, свързани на практика с оцеляването ни като вид на тази планета.

Рециклирането е технолигичен, често пъти сложен, процес. Резултатът му обаче е много прост. От вече ненужния отпадък получаваме нещо ново, което пак влиза в употреба. При това пести енергия и природни ресурси, които в един хубав момент е възможно да бъдат изчерпани. Затова можем да наречем отпадъците „седмия ресурс“ и да ги наредим до първичните природни ресурса – вода, въздух, петрол, природен газ и минерали.

Освен използването на енергия и природни ресурси, рециклирането намалява и замърсяването на въздуха, водите и почвата, а също и обема и броя на сметища. За сметка на това, създава бизнес възможности и нови работни места, генерира приходи и икономически ръст.

Затова, поне на този ден да не обясняваме колко е трудно да се събира разделно, колко далеч от вкъщи са цветните контейнери, как „ние ги разделяме, а те пак ги събират“ и как няма никакъв смисъл. От мрънкането и оправданията доказано полза няма. И да вземем да си изхвърлим разделно отпадъците. И не само да го направим, но и да се похвалим на съседите и близките си. И не само да се похвалим, но и да се почувстваме наистина горди със свършеното. Защото сме помогнали реално всички да имаме по-здравословна градска среда, по-ефективна икономика и повече природа.

Да, Световният ден на рециклирането е един от тези празници, които най-добре се празнуват с нещо свършено.

 

Автор: Емил Георгиев