Еко

Блогъри проследиха пътя на отпадъците с ЕКОПАК

blog-ekopackЖивотът ни е изграден от опаковки – пазаруваме от сутрин до вечер, през делниците и празниците. Денят ни започва най-често с чаша кафе – пластмасова и картонена и кроасан/вафла/баничка/сандвич в найлоново пликче. След което изхвърляме боклука в кошчето. Точно тук е редно да спрем и да помислим – можем ли да правим по-малко боклук, а да рециклираме опаковките?

blog-ekopack2

Това беше темата на специалната среща с блогъри – „По пътя на отпадъците с ЕКОПАК”, която организирахме на 24 юни в София.  Първата част от събитието протече в офиса на Компанията, където в презентация беше представен целия цикъл на генериране, събиране и рециклиране на отпадъците. Имаше много въпроси, на които отговаряха: Румен Шурлиев, технически директор на ЕКОПАК България АД и Мариана Петкова, мениджър Връзки с обществеността и Стратегически проекти.

invitation_bloggers_Ecopack_24_june_01

През втория етап от срещата блогърите две линии за сепариране на отпадъци – на Гара Искър – за пластмаса и метал и в село Равно Поле, Софийско – за стъкло. С групата отново бяха Мариана Петкова и Мариян Райков – старши експерт дейности с отпадъци. Те продъниха да отговарят на въпроси, обясняваха детайлно процеса на сортирането на видовете пластмаса и метал, защо огнеупорното стъкло или керамиката „развалят” стъклените отпадъци, химико-физичните свойства на метала, стъклото и пластмасата и др.

abc_design_blog1

Емоциите започнаха още докато микробуса паркираше. Всички бяха учудени, смаяни, шокирани, ужасени – толкова много боклук, и това е нашият боклук, моят боклук! Някои споделиха, че се чувстват герои от фантастичен филм. Но такава е истинната – нашата цивилизация е изградена от опаковки – всяка стока – от най-малката – пликче бонбони, до най-голямата – хладилник по-голям от човешки ръст, е опакована грижливо в хартия, картон, стъкло, метал и пластмаса; има и композитни опаковки, но това е друга тема. След първоначалната вълна от изненада последваха много коментари и заключението, че отпадъците са част от живота. Затова има надежда,  има смисъл, всеки може да пазарува по-отговорно, да живее по-отговорно и да рециклира. Всеки може да покаже реално, че цивилизацията ни наистина е изградена от разумни хора, за които природата не е даденост, човекът не е неин експлоататор, а отговорен и грижовен стопанин.

ekopack3

„Най-горещите” въпроси, които се дускутираха и чийто отговори може да намерите в сайта на ЕКОПАК бяха: как се финансира ЕКОПАК, кой определя целите и процентите за рециклирани отпадъци, потребителят плаща ли за това; кой казва къде да се поставят контейнерите за рециклиране, защо в малките населени места няма контейнери за рециклиране, как се рециклират композитните опаковки – кутиите от сок и мляко, каква е разликата между боклук и отпадък и др.

Срещата беше изключително ползотворна, всички признаха, че преживяването е уникално и потресаващо. В следващ материал ще споделим разказите на някои от блогърите.

За още информация, вижте:
Емил Чолаков по следите на отпадъците от пластмаса!
https://www.youtube.com/watch?v=SyWTv1v4c-A

Белослава показва как събира отпадъците у дома
https://www.youtube.com/watch?v=IBgpYHea-6U

Подобни публикации

5 коментара to “Блогъри проследиха пътя на отпадъците с ЕКОПАК”

You can leave a reply or Trackback this post.
    • Благодарим ви за коментара. Броят и адресите на цветните контейнери се определя от съответната община, но нека си пожелаем повече хора да започнат осъзнато да изхвърлят разделно отпадъците от опаковки.

      • Така е. То е и въпрос на обучение и във фирмите. При нас хартията се рециклира. Поздрави!

  1. Аз съм собственик на заведение. От 2 години обучавам персонала на рециклира поне едрия отпадък. Успяваме да рециклираме на 90% стъклените шишета засега. С контейнера за картон и хартия обаче е трудно, защото често е препълнен. А може да се спести толкова много хартия..

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.