Еко

Екозадачата на юли: Да използваме водата разумно

07_FB-Covers-Causes1Юли месец се настани удобно в календара и в летните ни планове за отпуска – морска, планинска, селска или градска. В годишния календар на ЕКОПАК юли идва с мотото „Да използвам водата вкъщи разумно„.

Чудесно знаем този съвет, но дали го спазваме? Нека си припомним основните стъпки за пестене на вода:
1. Миялните машини – за 30 минути миене на съдове на ръка използваме 30-50 л вода, а машината изразходва между 10 и 15 л.

2. Ако мием съдовете на ръка, нека ползваме съветите на баба: накисвай съдовете с малко веро в голям съд за около 10-15 минути, изчеткай ги с четка и после само ги изплакни с чиста вода.

3. Докато си мием зъбите, да спираме кранчето. Да пестим водата и докато се къпем под душа. В целия свят има хора, които се отказаха от ваните си в името на пестенето на природни ресурси. Един бърз душ е достатъчен за хигиената.

4. Да не мием терасите с питейна вода, а да ги забърсваме.

5. Ако имаме възможност да си направим контейнер за събиране на дъждовната/снежната вода, която да използваме за поливане или да измием колата, велосипеда или балкона.

Не забравяйте да кажете на децата си за новата ни лятната ни ученическа игра Клуб Екогерой лято 2015.Тя е на тема “вода” и продължава до 15 август.

От екипа на ЕКОПАК

Станете наши приятели и във фейсбук!

 

 

 

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.