Няколко пъти годишно всяка домакиня прави „голямото чистене“ на цялата къща. Това е и най-подходящият период да се отървем от всякакви натрупани и ненужни вещи. Безспорно във всяка къща са скътани много пластмасови отпадъци. Само ако се огледаме ще видим, че пластмасата е буквално навсякъде около нас. Ето как да се справим с досадните излишни предмети от пластмаса, като същевременно помогнем за опазването на природата.
Първото, което трябва да направим е да намерим къде най-близо до нашия дом има контейнери от трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки на Екопак. И веднага се насочваме към жълтите контейнери. В тях попадат всички пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио и бира; кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко; туби и шишета от козметика и санитарни продукти; пластмасови чаши и тарелки (почистени от остатъците от храна), палета и каси; метални кенчета от напитки и почистени консервени кутии; метални капачки от буркани и бутилки; найлонови торбички, стреч фолио и опаковъчно фолио, пластмасови щайги, с които изобилстват мазетата. Нашият съвет е добре да смачкате всички пластмасови бутилки и опаковки преди да ги изхвърлите – така и вие много по-лесно ще ги занесете до контейнерите, а и ще спестите място в камиона, който ще ги събере.
В жълтия контейнер не бива да попадат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, авточасти и разбира се – отпадъци, които не са пластмасови или метални.
Плашещо е с колко много пластмаса сме заобиколени и понякога дори не забелязваме това. А пластмасата се разгражда изключително бавно и замърсява най-много природата.

Ето защо при почистване можем да допринесем много за опазване на околната среда, ако съберем пластмасовите отпадъци разделно и ги изхвърлим в цветния контейнер:
• Един тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за две години.
• Енергията, отделена при рециклирането на 1 алуминиева кутийка, стига за 3 часа гледане на телевизия.
• Рециклирането на един тон стомана спестява 1.5 тона желязна руда, 40% вода, 75% енергия и 85% по-малко въглеродни емисии във въздуха.
В пространството съществуват над 10 000 различни вида пластмаса. Днес световното производство на пластмаса надхвърля 80 милиона тона годишно. Пластмасите се рециклират лесно. Тъй като биват различни по състав, те задължително се сортират преди да се рециклират в нови продукти.