Празнични

Фойерверките не са еко

fireworkКитай посрещна лунната Нова година 2016 с рекордно замърсяване на въздуха. Китайските мегаполиси и без това ежедневно се задъхват от недостиг на чист въздух, но в полунощ на 9 януари празничните фойерверки причиниха гъст смог, като специалните органи информираха ,че въздухът е бил замърсен с 24 до 35 пункта над допустимата стойност.

Така освен традиционното замърсяване от изгорелите газове на автомобили, заводски комини и отоплението на въглища се добави още едно – масовото използване на пиротехника. Много големи китайски градове буквално бяха покрити от гъст дим.

Китайците сами са се обгазили, спазвайки традицията на всевъзможни пиратки, въртящи се огнени кълба и ракети. В първия ден на новата година, 10 февруари, замърсяването започнало да спада.

В Италия през декември 2015 г. властите забраниха използването на фойерверки отново с екологични и здравни мотиви – защото замърсяват въздуха,  могат да причинят тежки наранявания при хората и да стресират животните.

В България нямаше подобни покани от кметовете, въпреки, че медици отново алармираха, че пиратките често са причина за физически травми. Не е тайна, че у нас гърмят мощни фойерверки не само на Нова година, а и за всяко по-голямо частно парти.

От екипа на ЕКОПАК

Още по темата:
Еко и на празниците

 

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.