Франция забрани пластмасовите чаши и прибори

 plastic-cups-bann12Франция забрани използването на пластмасовите чаши и прибори за хранене. Мярката се очаква да влезе в сила до 2020.Тази новина забушува във фейсбук от 5 септември 2015, предизвиквайки десетки коментари и разсъждения по темата, събирайки 11 хиляди харесвания и 9318 споделяния!

Наистина пластмасовите отпадъци са сред един от най-големите замърсители на природата. Статистиката сочи, че  един милион пластмасови чаши се изхвърлят всяка минута, така че това е невероятна новина!

Ето някои от коментарите:
“Пластмасовите прибори може да се заменят с биоразградими – от бамбук, например. Има и ядливи прибори, чаши и чинии – от някакъв вид вафла, струва ми се. Така винаги имаш десерт и оставяш “нула” боклук след себе си.”

” Нося в чантата ми портмоне с метални вилица, лъжица и нож и ги ползвам, когато ми се налага”.

“Чудя се как ще се реши този проблем в самолетите например, защото пътниците не могат да внасят ножове и остри метални предмети със себе си. Така че компаниите ще трябва сигурно да инвестират в биоразградими чаши, чинии и прибори.”

“Приветствам! В света имат твърде много пластмаса, която се трупа в колосални неразградими планини от боклуци.”

“Когато по магазините и по заведенията за хранене спрат да се предлагат пластмасови вилици, чаши и чинии, ще се примирим и ще намерим начин да се пригодим към положението. Колкото и сега да ни се струва чудно и сложно как ще стане това.”

“В някои страни хората по традиция използват пръстите  като нож и вилица, лъжица. След хранене си измиват ръцете и готово!”

“Май ще трябва да се учим да се храним с дървени пръчици, като японците и китайците.”

“Виждал съм модел на лъжица от единия край, от другия край – вилица, а ръбът на дръжката е режещ – като нож. За многократна употреба. Ето още едно решение.”

Браво на Франция!

От екипа на ЕКОПАК

По информация и снимка от фейсбук страницата “1 Million Women”.

Share/Bookmark
This entry was posted in Еко and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>