Еко

Има ли зелени градове в България

green-cityДокато светът проучва възможностите за развитие на науката и технологиите, се налага да обърнем и внимание на необходимостта от промяна на мисленето ни към повече екология, дори в големите градове. Когато си заобиколен от асфалт и бетон е много лесно да забравиш, че си важна част от околната среда. По света има много примери за екоградове, постепенно подобни започнаха да се множат и в България.

На какви екопрактики се радваме у нас:

1. Изграждат се велоалеи, но все още не са достатъчни.
2. Една кола с един човек – това активно помага за задръстванията в града, а съответно и за по-мръсния въздух от изгорелите газове. Алтернативата е градски транспорт или колело.
3. Екосъзнанието на хората и фирмите за разделно събиране на отпадъците от опаковки нараства, но има още работа в това поле.
4. Освен общините, отделни домсъвети и групички от съседи създават зелени и цветни площи около блоковете.
5. Саниране на сградите с цел топлоизолозация, което пести ресурси за отопление.

Какво още можем да си пожелаем:

1. Повече енергийно независими къщи
2. Зелени покриви на сградите
3. Контейнери за събиране на дъждовната вода във всеки дом, която може да се използва за напояване, за миене на коли, балкони и т.н.
4. Още повече зелени площи
5. Развиване на градско земеделие в околоблоковите пространства.

Нека не забравяме да събираме разделно боклука и да го изхвърляме в цветните контейнери на ЕКОПАК: сини – за хартия и картон, жълти – за пластмаса и метал и зелени – за стъкло.

От екипа на ЕКОПАК

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.