Еко

Къде да държим кошчетата за рециклиране?

recycle-bin-jpg1Ако сте решили да събирате отпадъците си  разделно вкъщи или в офиса, помислете къде ще ви е най-удобно да сложите кошчетата за рециклиране.

Мястото:
Помислете къде е най-подходящо: в пералното помещение, в шкаф под кухненската мивка, на терасата, в гаража, в килера. Ако живеете в блок и разполагате с междуетажна стая, потърсете съгласието на домоуправителя и ги сложете там – тъкмо повод да „запалите“ по рециклирането и вашите съседи.

На пода, на стената или в чекмеджета:
Ако мястото е тясно и не става за кошове (тези за пране вършат работа, защото са по-големи от кошчетата за боклук), събирайте отпадъците в чували или торби от плат. Можете да ги сложите на пода или да ги закачите на закачалки на стената. Пробвайте и пластмасовите контейнери-чекмеджета, които са едно върху друго – удобни са и се пести място.

Стикери:
Следващата стъпка е да надпишете контейнерите или местата за чувалите със специални стикери – стъкло, пластмаса и метал, хартия.

В детската стая:
Малките деца хабят много хартия – рисуват и режат непрекъснато. За тях може да направите индивидуално кошче за хартия, за което те да отговарят. Така ще се чувстват важни и полезни.

В офиса:
В сервизното помещение или в кухнята или просто в някой ъгъл в стаята – зависи дали има място. Определете отговорник по кошчетата, който следи да изхвърлянето им, или  помолете чистачката да го прави. Ако колегите ви още не са достигнали до идеята за рециклиране на отпадъците – сложете кошче за хартия под вашето бюро или до принтера. Постепенно може да ги спечелите за „зелената идея“.

Последна стъпка: Проведете инструктаж – разкажете и обяснете на вашето семейство и приятели как се изхвърлят отпадъците отделно и защо е важно да го правите всички заедно и постоянно, всеки ден.

От екипа на ЕКОПАК

 

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.