Природа

Как да поканим съседите да събират боклука разделно

ekopackВсекидневната екология е навик. Тя е нещо, което се учи – в семейството, в детската градина, в училището. А какво ще кажете да поканите съседите да събират разделно? Приемете задачата със сериозността на мениджър, който организира събитие. Ето няколко идеи в прости стъпки:

1. Планирайте ден и час
Както домоуправителя ни събира за годишните събрания на блока, така вие може да станете инициатор на друг среща за разделното събиране на боклука. Планирайте ден и час на срещата (не събрание :)) Напишете обява, която разлепете на няколко места в околните блокове/улици. Времето за срещата може да е вечер или следобед през уикенда. Мястото – градинката в квартала или близкия парк или просто пред блока.

2. Осигурете си помощници
 Предварително запознайте с идеята си ваши приятели и ги включете в ядрото от активисти. Добра работа ще свършат децата/тинейджърите, хората в трета възраст, които имат свободно време. Децата и младите хора лесно се въодушевяват и запалват по новото. Те ще ви помогнат с нарисуването на плаката/обявата.

3. Направете малки почерпки
Ако 2-3 души направят домашен кекс/бисквити еко срещата съвсем ще се разграничи от досадните събрания. Тази точка не е задължителна, но малките почерпки винаги разчупват атмосферата на всяка среща.

4. Изберете си лектор
Изберете човек от ядрото от организатори, който е добре запознат с особеностите на разделното събиране на боклука и му помогнете да състави кратка лекция. Ползвайте информацията от сайта на ЕКОПАК и от блога – за трицветните контейнери на ЕКОПАК и за наближаващата редовна игра ЕКОПАК – Стани Екогерой.

5. Мотивирайте вашите съседи
Споделете някой неща от вашия опит – къде вкъщи стоят кошчетата ви за разделно събиране, как отделяте отпадъците и т.н. Разгледайте картата на контейнерите.

6. Действайте! Всяко ново нещо започва на думи и завършва с действие! Събирайте разделно отпадъците и бъдете в помощ на околната среда! Не забравяйте – в жълтите контейнери – пластмаса и метал, в сините – хартия и картон, в зелените – стъклени опаковки.

От екипа на ЕКОПАК

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.