Еко

Как да живеем екосъобразно с малко разходи

green-home1Приемането на екологични навици на живот не само подобрява здравето, но и се изплаща финансово. През последното десетилетие,  развитието на технологиите и нарастващото търсене от страна на потребителите на естествени продукти и органични храни трансформира начина, по който много от производителите правят бизнес.
От друга страна много от собствениците на жилища не осъзнават колко много енергия и пари могат да спестят само чрез намаляване на т.нар. „фантомно натоварване“ – енергията, която един уред  или електронно устройство използва дори и когато не работи, но е включено в контакта. Оставянето на телевизори, зарядни устройства за мобилен телефон, микровълнови печки и кафемашини включени целогодишно може  да добави не малка сума към годишната сметка за електричество.
Освен изключването на уреди, има изобилие от зелени практики за потребителите, които не изискват големи финансови жертви.  Предлагаме ви няколко лесни и ефективни начина да водите екологично чист начин на живот без това да вреди на вашия бюджет.

Пазарувайте интелигентно плодове и зеленчуци. Някои продукти си струва да бъдат купувани органично произведени, т.к. иначе съдържат високо количество пестициди (ябълки, грозде, картофи, спанак и краставици). Но има и такива, за които даването на допълнителни средства за органични продукти не е толкова належащо (лук, гъби, ананас, сладки картофи и манго). А най-добрият вариант естествено е, ако можете да си позволите производство на органични продукти в къщатата си.

Отгледайте своя собствена храна.Отглеждането на свое собствено производство може да допринесе за намаляване на разходите, но и за създаване и поддържане на градината се изисква работа. Бъдете готови да отделяте време за подготовката на почвата, напояване и торене на вашите култури и справяне с вредителите. Такъв труд може да се окаже непосилен за някои, така че е хубаво да се има предвид навреме.
Ако решите да развиете своя собствена продукция, също така имайте предвид какви плодове и зеленчуци са подходящи за вашия климат.
Пазарите на земеделски производители от своя страна може да са разумна опция, ако не желаете или няма как да развивате собствено производство.

Не бъдете разточителни, когато се храните навън по заведения. Да сте „зелени“ не означава отказ от хранене в любимите ви ресторанти, но има няколко екологични практики, които можете да следвате. Опаковането на храна за вкъщи например често е в кутии, които са трудни за рециклиране. Ако няма да ядете например гарнитурата или десерта, кажете на сервитьорът да не ви ги носи. И нещо много лесно – ако скоро ще си тръгвате от заведението, не позволявайте на сервитьора да долива празната ви кана с вода.

Заменете старите уреди. Така ще намалите месечните си сметки, но и ще спестите енергия, което е печелившо за вашите финанси и за околната среда.

Отстранете дребните повреди. Един лошо изолиран дом изисква повече климатик за разхлаждане през лятото и естествено повече топлина през зимата. Това е основен проблем в по-старите домове, които са с по-ниска енергийна  ефективност от домове, построени през последните 10 до 20 години.

Сменете осветлението. Поставянето на енергийно ефективно осветление, като LED крушки, в целия дом също е начин да се спестят пари. LED крушките издържат до 10 пъти по-дълъго от компактните флуоресцентни лампи и значително по-дълго в сравнение с типичните лампи с нажежаема жичка. Те също така използват само 2 до 17 вата електроенергия – една малка част от това, което лампите с нажежаема жичка консумират.

Повторна употреба на материали. Когато правите домашни ремонти, често можете да рециклирате старите материали. Ако правите ремонт в кухнята и подменяте  шкафовете, например, вместо да изхвърляте старите шкафове, помислете за поставянето им в гаража, като допълнително място за съхранение. Ако слагате нов теракот в мокрото помещение, използвайте старите плочки, като пешеходна пътека някъде из двора, например.

Харчете по-малко гориво. Карането на гориво-ефективни автомобили е най-добрият начин да се спестят пари за гориво, но също е и бърз начин за източване на банковата ви сметка. Ако не можете да си позволите „зелено“ превозно средство, все още можете да направите малки промени в начина си на живот. По принцип, най-екологичният автомобил, който можете да получите е този, който имате, ако го карате по-малко.

В крайна сметка: чрез мерки за подобряване на енергийната ефективност на вашия дом, спестяване на гориво и по-малко разходи за храна, можете да направите услуга, както на околната среда, така и на портфейла си.

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.