Еко

Докога ще мием балконите с питейна вода?

balconyЕкологията екологична – дело на всеки. С усмивка перифразираме един лозунг от близкото ни минало. От същото това минало нашите родители, баби и дядовци ще потвърдят, че темата за пестене на природни ресурси изобщо не беше на дневен ред. Особено за водата. Макар, че имаше села с жесток режим на водата (за съжаление това все още се случва на някои места в България). Но, в градовете тераси и балкони се миеха на воля, обилно и често – особено лятото, за да се „разхлади“ целия апартамент. Важното е вкъщи да е чисто, много чисто и то по най-бързия начин – изливаш 3-4 кофи вода, измиташ с метличката – и готово – терасата грейва.

След това общините издадоха наредба да не се мият терасите. Дали тази наредба се отмени, дали още е в сила – не се знае. Но се знае и то от опит, че има хора, които продължават да мият терасите си с няколко десетки литри вода. Както си ходи пешеходецът по тротоара, току-виж го облял студен душ от някой балконски чучур. А водата е течното злато и ще става все по-ценен ресурс на Земята. Защо не я икономисаме, като само забършем терасата? Въпрос на осъзнат екоизбор.

Това е и начин да напомним на децата за новата ни лятната ни ученическа игра Клуб Екогерой лято 2015.Тя е на тема „вода“ и продължава до 15 юли, така че все още има време да се включат.

От екипа на ЕКОПАК

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.