Еко

Можем ли без хартиени фактури?

ekopack-febОткажете се от хартиени фактури – за ток, вода, парно, мобилен оператор. Годишно само ЧЕЗ изпраща до абонатите ни над милион и половина писма. Сега да прибавим към тази цифра хартиените пликове и поставените в тях един брой хартиена сметка на водоснабдяване, Интернет, телефон, Топлофикация. Огромно количество хартия за сметка на отсечени дървета – цели гори.

Пътят на фактурата е дълъг и скъп – от разпечатването й, през изпращането до пощата и оттам – до пощенските кутии. Това се случва до пет дни след изпращането й.  Следва отварянето на плика от получателя, един бърз поглед – минута, две и оттам – в кошчето за боклук. Вероятно има хора, които обичат да си пазят сметките в папките „домашно счетоводство“, но дори и те свършват в контейнера за боклук, само че след година-две. (Моля, рециклирате хартията в сините ни контейнери.)

В същото време електронната фактура е налична в деня на издаването й. И въпреки, че вече сме 2016 година, все още има домакинства в България, които не ползват Интернет и не могат да си получават сметките по електронен път. Това са предимно възрастни хора без компютър или нужните познания.

За всички останали припомняме – спасете дърво като се абонирате да получавате битовите си сметки по електронен път. Това е и мотото на ЕКОПАК за февруари: Без хартиени фактури!

От екипа на ЕКОПАК

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.