Празнични

Официален старт на Коледната екоработилница

christmas1Макар да сме в средата на есента, Коледа вече се задава, а с това предусещаме вече празничната украса. Докато се огледаме и ще са факт първите коледни витрини на магазините. Това е така, за да ни напомнят, че е време да планираме подаръците. А какво ни пречи и у дома да се настроим празнично с коледната украса. Особено, ако искаме сами да си я направим – в стил „ръчно изработена“, „оригинална“ и „еко“ – като използваме всевъзможни материали, и ги рециклираме и им дадем нов живот.

Затова, екипът на ЕКОПАК дава официален старт на неофициалните домашни Коледни работилници! Извикайте въображението и творческото си настроение, съберете съмишленици и се захващайте на работа:

1. Папиемаше
Използвайки старата позната техника на накъсани листчета хартия, намокрени с вода и залепени върху предмет – чаша, която след това може да оцветите с коледни мотиви.

2. Венец или картина от хартия
Направете кръг модел на венец от картон от кашон или правоъгълник/кдадрат за картина. Залепете върху тях колаж на коледна/празнична тема като използвате изрезки от списания, стари календари, картички, копчета, парчета текстилни шнурове или парчета плат. Всичко е позволено. На картината можете де напишете любима мисъл, която да ви вдъхновява през цялата година. Оформете около нея бордюр с весели коледни цветове.

3. Топки от хартия, лакирани в златно
Направете топки от стари вестници, като ги смачкате в желаната големина, можете да ги уплътните като предварително навлажните хартията с малко вода, смесена с лепило. Напръскайте ги със златен спрей. Поставете ги в купа на видно място в дома.

Основната идея, която ще ни води през време на Коледната екоработилница е, съзнанието, че няма боклуци, а само ресурси, които ще оползотворим в красива украса и не е задължително дадена вещ да е купена от магазина, за да е ценна и красива. Reduce, reuce, resycle! Намали употребата, използвай повторно, рециклирай!

4. Коледна фигурка на дървено шишче
Вземете дървени шишчета, боядисайте ги в бяло, зелено, сребърно или златно с водни/темперни бои, спрей – каквото имате вкъщи. Изрежете от плат или от хартия коледна фигурка с две лица. Залепете я на шишчето. Поставете шишчетата в чаша/ваза.

От екипа на ЕКОПАК

Още по темата:
Как да си направим коледна елха?
Коледа в стил „Еко“

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.