Еко

Пластмасовите отпадъци – повече от рибата до 2050 г.

plastic-bottle1Отлаганата с десетилетия революция в индустрията с пластмаса трябва да започне. Това стана ясно от доклад от тридесет и шест страници на Фондация Елън Маккартър (Ellen MacArthur Foundation), подкрепено с анализи от Маккинси и Кампъни, който ще бъде представен на Световния икономически форум в Давос, 20-23 януари 2016 г. Според изчисленията в него до 2050 г. количеството на пластмасовите отпадъци в морето и океаните и ще надвиши това на рибата в тях.

Докладът е със заглавие: „Новата пластмасова икономика: Преосмисляне на бъдещето на пластмасата“, а информация за него е публикувана на сайта на Фондацията на 19 януари 2016 г.

В  него се казва, че е възможно да се премахнат изцяло пластмасовите отпадъци чрез разработването на нови технологии и материали.

Такава промяна е възможна с цялостно сътрудничество на политици, компаниите за потребителски стоки  и производителите на пластмасови опаковки, както и с фирмите, които участват в събирането и рециклирането на пластмасови отпадъци.

В света само 14 % процента от пластмасови опаковки се събират за рециклиране, според ежегодната среща на Световния икономически форум. За сравнение, в световен мащаб процентът на рециклиране на хартия е 58 % , на желязо 70% и на стомана – 90%.

Освен действия на политическо ниво, които ще регулират законовите норми, какво могат да направят обикновените потребители?

Могат да намалят или спрат въобще използването на малки бутилки с минерална вода (от 400 мл и 1 л). Вместо това да използват термоси или стъклени бутилки. В търговската мрежа от години се предлагат шампоани и препарати за почистване в разградими пластмасови бутилки. Да намалят/спрат използването на еднократни торбички за употреба, като ги заменят с многократни – от плат, хартия и т.н.

Когато има екологичен проблем, всички сме засегнати – хора, животни и природа.

От екипа на ЕКОПАК

 

 

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.