Без категория, Еко, Природа

Плогинг – новата фитнес мания

Новата шведска мания, плогинг, е комбинация от събиране на отпадъци и джогинг. Идеята е проста – грижиш се за своето здраве, грижиш се и за здравето на природата.

Практикува се много лесно – тръгваш на джогинг с плик или лека торба, в която да събираш боклуците, които срещнеш по пътя, и препоръчително с гумени ръкавици. А ако се прави с приятели, може да се превърне в забавно състезание – кой ще събере повече.

Получава се нещо като бягане с клекове – всяко навеждане е някоя друга допълнително изгорена калория. И това доближава плогинга до интервалните тренировки или т.н. техника „бързо-бавно“. Тя доказано засилва метаболизма и подобрява издръжливостта на двигателната и респираторната системи. И именно като най-ефективната кардио тренировка е задължителна част от подготовката на много бегачи от най-различни дисциплини.

Не случайно тази нова мода тръгва от Швеция. Шведите, а и скандинавците по принцип, са известни с любовта си към здравето и доброто физическо състояние и от тук към спорта и прекараното сред природата време. Освен това страната им е световен лидер в оползотворяването на отпадъци – само 1% достига до сметищата. Всичко останало се рециклира, компостира или превръща в енергия. Швеция е дори вносител на отпадъци, толкова развита е рециклиращата й индустрия. И по принцип грижата за природата е сред основните обществени приоритет – още прз 1991 г. се въвежда висок данък за използване на изкопаеми горива, а днес повече от половината използвана електроенергия е от възобновяеми източници (при 17% средно за ЕС).

Можем само да се надяваме, че плогинга ще стане популярен и в България. Със сигурност имаме нужда и от повече здраве и по-малко боклуци.