Еко

Соларни дървета по света и в Бургас

solar-panel1Соларните дървета не са новост по света – от няколко години те бързо растат на много места:  Бристъл, Мексико сити, Аделаида, Виена, Белград и т.н. Името им идва от наподобяваща на дърво конструкция. Функцията им е една – соларни панели използват слънчевата светлина през деня, за да светят като лампи през нощта и заедно с това през цялото денонощия да захранват различни неща – електронни информационни табла, зарядни за мобилни телефони и компютри. Те са в центъра на зона за отдих, където хората могат да седнат и да ползват и безплатен Wi-Fi. Дизайнерите също се включват в изобретението като предлагат различни форми на дърветата – от космически форми, до класическите широколистни дървета и дори палми. Те приличат на арт скулптури и  арт инсталации и допринасят за модерния и екологичен облик на града.

У нас, бургазлии ще се радват на първото соларно дърво тази година. Проектът прилича на космическа скулптура и вече се монтира на централния площад „Тройката” в близост до Съдебната палата. Проектът е пилотен и за Бургас, и за България.

Идеята: През деня дърветата ще преобразуват слънчевата енергия от фотоволтаични панели, а с нея ще могат да се зареждат едновременно  2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства, например телефони, лаптопи и др. , чрез USB. Неизразходваната част от енергията ще се съхранява в акумулаторен блок. Соларните дървета предоставят места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието.

Честито на Бургас! Ще се радваме да видим още соларни дървета и на други места в България!

В София над 1000 спирки в София ще бъдат оборудвани с електронни информационни табла, като някои от тях се захранват със соларни панели. Ще се радваме и в столицата скоро да видим соларни дървета.

От екипа на ЕКОПАК

Подобни публикации

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.