Еко

Убеди ме да събирам разделно – Калиопи Константину Пагалиди

Калиопи Константину Пагалиди – спечели 3 тото място в конкурса за „Отворено писмо“ на Екопак България и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Тя е студент във Факултет по класически и нови филологии, специалност Японистика. Ето и творението и:

 

Изумителен е фактът, че още съществуват хора в България, които имат нужда от „убеждаване“ да събират разделно. Това би трябвало да е нещо съвсем естествено за всички нас, един автоматичен навик, с който да даваме своя принос към опазването на природата и ресурсите и развитието на обществото. Но тъй като това все още не е така, в това „отворено писмо“ ще изложа своята позиция за всички „неубедени“ в ползите от разделното събиране.

Да започнем с природата. Приятно е когато пролетното слънце напече и стопли земята, а дърветата се разлистят и започнат да ухаят, нали? И в един такъв китен оазис да се разхождаш безцелно и да се наслаждаваш на картинката – идилия! И изведнъж в краката ти се заплита кална найлонова торбичка, а селфитата ти се оказват опропастени от бирени бутилки в храстите. Ужасно. Това нямаше да е така, ако всеки човек отговорно си събираше боклука и го изхвърляше на предназначените за това места. Ползата от разделното събиране не е само естетическа – по този начин опазваме самата природа, животински и растителните видове в нея, които за разлика от нас не могат да прескочат поредната пластмасова опаковка. Сигурно сте гледали онези потресаващи видеоклипове на морски костенурки с боклук в носните кухини или изкривени дървета, приспособили се към някоя отломка, около която са израснали. Разделното събиране помага не само на нас, но и на цялата природа.

Добре де, може би не искаш да си такъв алтруист и не ти пука за околната среда. Помисли си тогава колко ресурси се пестят чрез рециклиране. Няколко примера – рециклирането на една стъклена бутилка спестява енергия, с която компютър може да работи 25 минути, а перална машина – 10, рециклирането на една алуминиева кутия е равностойно на три часа телевизия, а един килограм хартия спестява 32 литра питейна вода. Рециклирането на отпадъци спестява ресурси, които могат да се използват за направата на нови и полезни неща. Оползотворяването на боклука пести пари за производителя (от нови материали за опаковки например), което пък пести пари за крайния потребител – ние. Пестим ресурси, пестим пари, пестим енергия – какво повече ти трябва, за да почнеш да събираш разделно?

Знам, че разделното събиране изисква мислене в перспектива. Няма как да видиш ползите от него тук и сега, от днес за утре. Но има един начин да си представим колко е важно да събираме разделно – нашите деца са тези, които ще ни наследят, и всичко, което притежаваме, ще остане за тях. Можем да им оставим една чиста и запазена планета, на която да се наследят и за която на свой ред да се грижат. Можем да им оставим по-малко замърсени въздух и води, повече гори и една прекрасна традиция да преработват отпадъците си, за да използват спестената енергия и ресурси за нови открития и обществено развитие. И ако отказваш да рециклираш за свое добро, можеш да го направиш поне за децата си, защото те със сигурност заслужават това!

И моят любим аргумент „за“ рециклирането – аз съм супер егоист и ми харесва да се чувствам добре от действията си. Чувствам се удовлетворена да знам, че допринасям за опазването на природата. Готино ми е да давам своя принос в борбата срещу глобалното затопляне. Приятно е да знам, че съм помогнала за изграждането на едно по-чисто и подредено общество с ясно еко-съзнание. Не на последно място, това ми дава самочувствие, че даже и право да чета лекции на тези, които си позволяват да хвърлят боклук по улицата. Обичам да мърморя на висок глас, докато им изхвърлям отпадъците в най-близкото кошче (което е винаги достатъчно близо, за да ги изложи още повече). Изобщо – събирането на отпадъци ми помага да проявявам всичките си кофти черти на характера и гали егото ми по начини, по които повечето други неща не могат. 🙂

Шегата настрана, събирайте разделно! От тези малки действия зависим всички – ние, поколенията след нас, живата природа, околната среда, ние. Можем да си изберем за причина каквото ни допада, но със сигурност всеки човек може да намери поне една такава, била тя егоистична или не. На мен също ми е трудно и съм още доста далеч от образа на идеалния „рециклиращ“, но се старая ежедневно да се доближа до него, всеки ден с нова малка причина.

Харесай си и ти една причина и започни да събираш разделно! Бъди от убедените, че това си струва! Нека заедно променим света към по-добро, боклук по боклук, докато не остане! 🙂

Подобни публикации