Еко

Убеди ме да събирам разделно – Мари-Инес Вангелова

Мари-Инес Теодорова Вангелова спечели 2 рото място в конкурса за „Отворено писмо“ на Екопак България и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Тя е студент в  специалност Международни отношения, 3ти курс. Ето и творението и:

 

Всеки от нас, живеейки в европейска държава в 21ви век, малко или много се е сблъсквал с въпроса „Трябва ли наистина да събирам отпадъците си разделно и защо?“. А в случай, че не сме достигали до тази дилема, то е крайно време да се замислим над нея. В основата й седи не някаква правна норма, която да ни задължава, за спазването й е отговорна на първо място държавата, нейните институции и предприятията, които упражняват дейност тук. Въпреки това, всеки един от нас е пряко зависим от околната среда, нейното благосъстояние и вредите, които човешката дейност й нанасят. В този смисъл, добре е да погледнем как разделното събиране на отпадъци се отразява на природата, а в последствие и пряко на нашия живот.
Нека погледнем най дребните ползи от рециклирането на най големите групи разделно събрани отпадъци. Рециклирането например на един буркан от сладко осигурява 4 часа осветление или 25 минути работа на компютър. В същото време повече от 1 000 000 години биха били необходими на същия този буркан да се разгради в природата.

Ако си представим по-мащабна картина, бихме достигнали до извода, че рециклирайки собствените си отпадъци от хартия например, бихме могли да допринесем за общото намаляване на изсичането на дървета и то значително. Един тон рециклирана хартия спасява около 13 дървета и същия момент спестява 2.5 барела нефт и почти 32 хиляди литра вода.

При днешните условия на Земята с население, което през 2030те ще достигне 8 милиарда души, и непрестанно изчерпващи се ресурси, можем да кажем, че сме част от поколението, което ще реши жизненото бъдеще на планетата. Време е да спрем да подминаваме еко инициативите като нещо иновативно и излишно. Всеки един човек, който използва продукти в опаковки е пряко отговорен за общото замърсяване и съответно трябва да поеме отговорност за това. Прекомерното консуматорство на съвременния модерен човек в последните 150 години вреди на цялата екосистема, която би съществувала без човека като вид, но той не може да съществува без нея. Затова е добре да вземем бъдещето на Земята а и на нас самите в свои ръце. Тази задача не е трудна.

За начало, всеки може да започне да събира разделно отпадъците от опаковки в дома си и да ги изхвърля разделно. Нямаме оправдание да не го правим, особено в големите градове, защото контейнери за разделно събиране има на много достъпни места. Разбира се това е навик, който всеки трябва да изгради сам за себе си и своето обкръжение. Но дори само тези малки промени биха имали отражение и не са нищо драстично. Ако да речем събираме пластмасовите си отпадъци една седмица и ги изхвърлим в съответния контейнер, чрез рециклирането на всеки килограм пластмаса ще спестим същото количество нефт или природен газ, тъй като тя се произвежда от съответната суровина в пропорция 1:1, а количествата на нефт в световен мащаб са на ръба на изчерпването и са причина за редица глобални катастрофи, както екологични, така и политически и социални. От тук следва да направим извода, че всяка малка стъпка към по-разумното потребление (вкл. рециклиране на отпадъци) е стъпка към общото по-добро състояние на света и на хората.

Съответно е лекомислено да си казваме, че сами по себе си не можем да направим промяна. Можем и то не само предприемайки действия относно собствените си отпадъци, но и като информираме тези около нас за ползите от тях. В България това все още е много нова и недостатъчно засягана тема или поне не в дълбочина. Въпреки това сега е момента всеки да осъзнае, че ако сам не направи крачка към промяната, тя няма как да се случи. И отново, не говорим за непосилна цел или кардинални промени, а за прости и лесни навици.

Такива навици, освен разделното събиране на отпадъци у дома, са и ползването на рециклирана хартия винаги когато е възможно. Друга много добра идея е да ходим на пазар с торба от плат вместо да купуваме найлонова или хартиена такава. Когато купуваме стоки, които не са опаковани (плодове и зеленчуци без пластмасови фолиа) или поръчваме наливна напитка в заведенията вместо да изберем бутилиран вариант, носим си вода в бутилка от еко пластмаса за многократна безопасна употреба вместо да купуваме няколко пластмасови бутилки на ден, ние дори не се лишаваме от нещо. Постоянното повтаряне на тези незначителни на пръв поглед навици обаче има отражение. И то не е само върху околната среда ами косвено, когато допринасяме за благосъстоянието й, ние осигуряваме по-чиста и запазена екосистема за нас и за идните поколения.

Крайно време е човекът да спре да гледа в бъдещето само докъдето стига представата му за дължината на неговия собствен живот. Трябва да спре да бъде егоист и да погледне как съществуването му вреди на останалите видове и тяхната среда на живот, докато би могло да бъде обратното. С решението да събираме и изхвърляме отпадъците си разделно, след което те биват рециклирани и превръщани отново в полезни за нас стоки и то на по-ниска цена, ние не само правим добро за природата, но и се превръщаме в пример за тези около нас. Ако всеки започне да прилага тези промени в живота си и насърчи поне още двама свои близки, то картината на наближаваща еко катастрофа би придобила съвсем друг вид и бихме могли да живеем по-спокойно, знаейки, че дори когато сме първопричината за подобни катаклизми, можем да поемем бъдещето в свои ръце и да доведем до реална промяна към по-добро.

А идеята, че аз и ти можем да променим нещо в общото бъдеще на Земята (единствения ни дом) е действително осъществима и не изисква много. Началото на общата промяна е осъзнаването на факта, че всичко в природата е взаимозависимо и ние, като стоящи на върха на видовете и надарени с разум сме тези, от които тя започва. Пред нас стои избора дали тя ще бъде все по-мрачна или ще бъде промяна към по-добро бъдеще за всички.

Подобни публикации